13 Mart 2012 Salı

fener-balat

                                                                                                                                 07.03.1991
FENER-BALAT NOTLARI

Bulgar kilisesinin önünde buluşuldu. bu kilise 8 eylül 1898 yılında tamamlanmıştır. bu kilisenin en önemli özelliği demirden yapılmış olmasıdır. sökülüp takılabilir parçalardan oluşuyor ve ilk prefabrik yapıdır. sahile inen merdivenleri var bu da farklı bir özellik olarak göze çarpıyor. osmanlı da yaşayan bulgarlar ayinlerin rumca yapılmasından dolayı bulgar kilisesini kuruyorlar. 1850'de ilk önce ahşap bir kilise inşa ediliyor fakat bu bölge tarihte çok fazla yangın geçirdiğinden dolayı o kilisede yanıyor. rum ortodoks kilisesi bulgar kilisesini afaroz ediyor.
fetih sırasında ayasofya'da olan patrikhane ilk önce Fatih caminin yerinde olan kiliseye gönderiliyor. fakat Fatih burayı çok beğendiği için cami yapıyor ve patrikhane Fener'e taşınıyor. buradaki Ermeni-Rumlar burayı kendi mahalleleri haline getiriyorlar. bu bölgede kentin sınırları ötesinde bağlantı kuran yapılar var. Fener'e çok zengin rumlar geri dönüyor.
 Kıbrıstaki 6-7 eylül 1955 olaylarında Rum-Ermeni - Türk anlaşmazlığı çıkıyor. Türkler Kıbrıs'a müdahale edemediği için Ermenilere burayı terk etmelerini söylüyolar. boğazdaki imarsız yapıların nedeni bundan olsa gerek. bırakılmış, terk edilmiş. 2000 yılında Balatın mekansal olarak yenilenmesi ve kalitesinin arttırılması için UNESCO'dan fon alıyorlar. Fakat başarısız bir girişim olarak kalıyor. 2 seçenek mevcut. belediyenin her yere uyguladığı politika olan ada bazında yıkıp yeniden inşa etmek diğer seçenek ise UNESCO'nun verdiği fon ile yenilemek. kentsel yenileme ile kentsel dönüşüm arasındaki fark çok açık! kendi yerel kültürünü üretemeyen projeler İstanbulda çok yaygın şekilde görülmektedir.
bu tür azınlıkta olan halk evlerini çok cüzi miktarda paralara satıp evlerini ve aynı zamanda kültürlerini kaybediyorlar.
Kıyıda bulunan CAMHANE'ye gittik. burası 2005 yılında inşa edilmiştir. cam sanatçılarına özel bir sanat galerisi haline getirildi. geniş bir avlusu vardır. yanyana iki bina ve birkaç atölyeden oluşmaktadır. üst katlar galeri olarak kullanılmaktadır.
KADIN ESERLERİ KÜTÜPHANESİ


Fener’de Haliç kıyısında tarihi bir yapıda çalışmalarını sürdüren Kadın Eserleri Kütüphanesi 14 Nisan 1990 tarihinde ‘’kadınları geçmişini iyi tanımak, bu bilgileri bugünün araştırmacılarına derli toplu şekilde sunmak ve bu günün yazılı belgelerini gelecek nesiller için saklamak’’ amacıyla kurulmuştur.(http://www.ibb.gov.tr/tr-TR/Hizmetler/Kultur/KutuphaneveMuzeler/Kutuphaneler/Pages/KadinEserleriKutuphanesi.aspx)
ORTODOKS KİLİSESİ


Ortodoks kiliselerinin en önemli özelliği akslarının olmamasıdır. ikonostasis denilen bir sahne var ve rahipler burada bulunuyorlar. giriş kapısında çift başlı kartallar var.bu gücü simgeliyor. ortodoks kiliselerinde "movement" var. tıpkı ayda bir kilisesinde olduğu gibi.
ÇEKTİĞİM DİĞER RESİMLERDEN BİRKAÇI




ur

ÖZEL FENER RUM LİSESİ
Girmekte tereddüt ettiğimiz bir yerdi. fakat girdiğimizde buranın çok ilgi çekici bir tarafı olduğunu gördük. yapı eklektik bir yapı gotik mimariye daha yakın. tepede yer alıyor bu yüzden güzel bir manzarası var. gezerken hepimizde burada okumalıydık hissi doğdu. böyle bir yerleşkenin içersinden böyle bir yapı bütünlüğünün çıkacağını düşünmezdim.Burada yaptığımız röpörtajı koyuyorum. 







Hiç yorum yok:

Yorum Gönder